Olimpiai aranyérmek - visszatekintő


A 2012-es év legnagyobb sporteseménye kétségkívűl a londoni olimpia volt, de az ötkarikás játékok előtt és után is jutott sok szép élmény a rajongóknak. Évértékelő sorozatunk következő részében az ötkarikás játékok legemlékezetesebb pillanataira emlékezünk.

HIRDETÉS


Az év csúcseseménye, a Londonban rendezett olimpia magyar szempontból minden várakozást felülmúlt, nyolc arany-, négy ezüst- és hat bronzérem került a magyar csapat birtokába. A románok ugyan jóval kevesebb érmet nyertek (két arany, öt ezüst, két bronz), a Román Olimpiai- és Sportbizottság elnöke, Octavian Morariu elégedetten nyilatkozott a játékok után. A július 27. és augusztus 12. között rendezett londoni nyári olimpia a sport ünnepe volt, amelyet nemcsak a rendező Nagy-Britannia lakossága, de az egész világ figyelemmel követett.

Nehéz összefoglalni azt a sok eseményt, amely a kevéssel több mint két hét alatt történt. Horváth Mariann érzelmes tolmácsolásában figyelhettük, ahogy Szilágyi Áron megnyeri az első magyar aranyérmet, Berki Krisztián rosszul sikerült selejtezője után pedig egy egész nemzet izgult a döntőbe kerülésért, hogy ott a hazai közönség biztatását élvező Louise Smith előtt nyerjen. Cseh László és Hosszú Katinka uszodabeli „kudarcaira” Gyurta Dániel világcsúccsal megnyert versenye és Pars Krisztián aranyérme jelentett vigaszt. A férfi kézilabdások jól időzített győzelmeit, csak a kajak-kenu versenyek múlták felül. Kökény Roland és Dombi Rudolf kezdték meg az aranygyártást a Dorney-tavon, hogy később a női kajak négyes is csúcsra érjen és Kozák Danuta egyesbeli győzelmével duplázzon. A 10 kilométeres hosszútávúszás nem örvend nagy népszerűségnek, a londoni női versenyt azonban sok magyar látta, köszönhetően Risztov Éva csodálatos teljesítményének. A magyar sportoló már a verseny elején megúszott és előnyét a verseny végéig megtartva, nagy hajrában lett olimpiai bajnok. Meglepetésgyőzelmével Magyarország a nyolcadik helyen zárta az éremtáblázatot.

A román olimpiai csapat legnagyobb éremesélyesei most is a tornászok voltak, és Sandra Izbaşa ugrásban nyert aranya révén most sem kellett csalódniuk. Bár a játékok előtt még Larisa Iordache érmére fizettek legkevesebbett a fogadóirodák, a kisebb sérüléssel induló sportoló végül a csapatban szerzett bronzzal kellett megelégedjen. Alin Moldoveanu Pekingben a negyedik helyen zárt és azt követően csak olimpiai éremmel lett volna elégedett a 2012-es játékokon. A napi több órás edzés és a kitartó munka eredményeként, Londonban aranyérmet szerzett a sportlövészet légpuska számában. Alina Dumitru cselgáncsozó ugyan nem tudta megvédeni négy évvel korábban szerzett címét, a pályafutása utolsó versenyén szerzett olimpiai ezüsttel elégedett lehet. Corina Căprioriut is csak a döntőben verték meg, és kiválóan teljesítettek a román súlyemelők is.

A szintén Londonban rendezett paralimpián már sokkal kiegyensúlyozottabb volt a magyar és román csapat teljesítménye. A románok egyetlen aranyát, Novák Eduárd révén magyar nemzetiségű kerékpáros nyerte, de a magyar paralimpiai csapatot erősítő szatmárnémeti Osváth Richárd bronzérmének is örülhettünk.

Természetesen az olimpiai játékok nemcsak a magyar és román teljesítményekről szóltak. Usain Bolt triplázása, Michael Phelps csúcsdöntése és visszavonulása valamint a brit sportolók tündöklése is sok emlékezetes pillanatot jelent. Az eredmények mellett Joó Abigél fájdalmak közepette szerzett ötödik helyezése az olimpiai eszme, a kitartás és sportszerűség példája.
 Címkék:   Olimpia  
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas